MENU Menu
of
Kalender
Home / Kalender / Evenement / Young Inspires Experienced 2018
 De inschrijving voor dit evenement is gesloten

Young Inspires Experienced 2018

Een aantal ingenieuze Ma- en PhD-studenten en jonge ingenieurs met een eerste werkervaring komen aan het woord om toelichting te geven bij hun onderzoek/werk in het razend veelzijdige, boeiende en actuele energiedomein. Dit wordt gevolgd door een speeddate en netwerking voorzien van een hapje en een drankje. Onder de aanwezigen zal bovendien een gratis testrit verloot worden met een elektrische wagen.  

Programma

18u30   Onthaal
19u00   Inleiding 
19u10   Presentaties van 4 jonge sprekers:

  • Sam Haemels (UGent) - Energietrilemma: een verkenning van het Belgische elektriciteitslandschap in 2030
  • Giel-Jan Degezelle (Total) - Energy savings on a petrochemical site
  • Vasileios Papadopoulos (UGent) - Applying deep learning techniques to design and control Hybrid Energy Storage Systems (HESS) in industrial users”
  • Elise Steyaert (Vlaams EnergieBedrijf) - De publieke renovatiegolf: onze grote, meest duurzame en meest onderbenutte energiebron 

20u30   Key-note speaker: Frederik Loeckx (Flux 50) - De essentie van samenwerken in de energiesector
21u00   Discussie - Speeddate & Netwerking met hapje en drankje
22u30   Einde
 

Over de sprekers

Energietrilemma: een verkenning van het Belgische elektriciteitslandschap in 2030
Sam Haemels - PhD-student bij UGent

Blijft het licht branden als we de kerncentrales sluiten? Wat zijn de ecologische en financiële gevolgen van de kernuitstap? Zijn subsidies noodzakelijk om investeringen in vervangcapaciteit uit te lokken? Biedt een forse toename van de invoer van elektriciteit de eenvoudigste oplossing? Of moeten we net de vraagzijde intelligenter beheren? En welke opportuniteiten bieden elektrische voertuigen?

Er is niet één unieke energietoekomst. Wel willen we een energiesysteem dat tegelijkertijd betrouwbaar, duurzaam en betaalbaar is. Kunnen we de drie doelstellingen van het energietrilemma verzoenen? In het boek 'Energietrilemma' van Johan Albrecht, Sam Hamels en Lennert Thomas verkennen we vanuit het trilemma-perspectief het Belgische elektriciteitslandschap van 2030. We beantwoorden bovenstaande vragen en wijzen op de belangrijkste afwegingen of trade-offs volgens het energietrilemma. Onze analyse toont aan hoe een ambitieus beleid gebruik kan maken van technologische evoluties om het energietrilemma te realiseren.

Sam Hamels behaalde een Master in de Algemene Economie aan de Universiteit Gent, en een Master in de EU-studies aan dezelfde universiteit. Voor zijn werk over het toekomstige elektriciteitsmarktmodel ontving hij in 2014 de prijs voor de beste masterproef in de verbredende economische richtingen. Als student was hij ook actief betrokken bij de VN-klimaattoppen in Doha en Warschau. Sinds 2015 werkt hij als doctoraatsstudent economie, en voert hij onderzoek rond de toekomst van het energielandschap, onder meer voor de overheid in het kader van het Energiepact.

Energy savings on a petrochemical site
Giel-Jan Degezelle - Reliability Engineer Rotating Equipment bij Total

Bespreking van enkele energiebesparingen die wij de laatste jaren gedaan hebben. 
Hoe kijken wij naar de duurzaamheid van ons bedrijf? Hoe ziet de toekomst eruit voor een energy major? Als TOTAL zijn wij geëngageerd in het  2°C scenario van het International Energy Agency (IEA), hoe vertalen wij dit in de praktijk?

Applying deep learning techniques to design and control Hybrid Energy Storage Systems (HESS) in industrial users 
Vasileios Papadopoulos - PhD-student bij UGent

Nowadays, the energy sector is undergoing an unprecedented transition with massive investments in renewable energy sources (RES) taking place all over the world. Among those sources, electricity generation through photovoltaics (PV) and wind turbines are the most promising. In order to allow further penetration of those sources in the near future, energy storage will be needed. Especially, energy storage located behind-the-meter (customer sited) can provide the largest number of services. This PhD research will focus on the development of design & control strategies of energy storage systems in SMEs (small-medium sized enterprises). The emphasis will be laid on battery storage, taking also into account long-term as well as short-term storage technologies (e.g. H2, supercaps).  The PhD research will be based on the following 4 pillars - research problems:
1. Analysis and forecasting of renewable energy (PV/Wind) yield profiles
2. Analysis and forecasting of consumption profiles in SMEs
3. Evaluation of potential applications
4. Development of design & control strategies of energy storage systems

De publieke renovatiegolf: onze grote, meest duurzame en meest onderbenutte energiebron
Elise Steyaert - Project Lead Energy Efficiency bij het Vlaams EnergieBedrijf

Gebouwen zijn verantwoordelijk voor 40% van onze CO2 uitstoot, een kleine 30% van ons energieverbruik en 50% van onze materiaalstromen. Daarnaast is 3/4e van ons huidig patrimonium gebouwd zonder enige notie van isolatienormen. Het is duidelijk dat de grote uitdaging om onze klimaatdoelstellingen te halen de verduurzaming is van ons bestaand gebouwenpark. We bengelen achterop in de Europese klas wanneer het op renovatiegraad aankomt en al helemaal als je kijkt naar ons gemiddeld verbruik per m². Hoe werken we die achterstand weg? Hoe gaan we dit financieren? Welke partijen gaan dit kunnen sturen? Dit proces vergt een systeemtransitie waar nog heel wat kennis in moet worden opgebouwd. 

Elise deelt haar ervaring vanuit enerzijds een Europees stadsnetwerk voor energie- en klimaatbeleid, waarin ze 3.5 jaar actief was. Naast beleidswerk zocht ze actief naar financieringsoplossingen voor lokale besturen om hun duurzame energieactieplannen te realiseren. Anderzijds staat ze nu zelf aan de praktische implementatiezijde vanuit haar huidige functie als projectleider Energie Efficiëntie bij het Vlaams Energiebedrijf. Elise studeerde af als master Internationale Politieke Wetenschappen met een thesis aan de faculteit Geografie over duurzame stadsontwikkeling en beëindigde in 2017 een postgraduaat in energie efficiëntiediensten (PXL, Diepenbeek). 

De essentie van samenwerken in de energiesector
Frederik Loeckx- Managing Director bij Flux50

Samenwerking is essentieel om tot innovatie en realisatie te komen. Samenwerking biedt waardevolle bijkomende inzichten die leiden tot betere resultaten en halen je uit je comfortzone. In een cross-sectorale materie als energie komt dit zelfs nog sterker tot uiting. United we stand, together we fall.
 

Contact & info

Dhr. Toon de Bruyn
Assistant Events & Communicatie
ie-net ingenieursvereniging vzw
23/04/2018 Van: 18u30 tot 22u30
Universiteit Gent - Plateaugebouw - Plateauzaal Jozef Plateaustraat 22 9000 Gent
Grote kaart tonen