MENU Menu
of
Kalender
Home / Kalender / Activiteit / Bochtenopleiding in de Eifel
 De inschrijving voor dit evenement is gesloten
26/05/2018

Bochtenopleiding in de Eifel

> Download hier de brochure

 

De cursus is zeer praktisch georiënteerd (geen leslokalen, enkel op de baan!). De instructeur geeft eerst een briefing, rijdt voorop en toont welke oefening / manoeuvre / techniek moet uitgevoerd worden. Daarna rijdt elke student om beurt voorop, gevolgd door de instructeur, die daarna onmiddellijk feedback geeft. Dat wordt gedurende twee dagen herhaald.

Plaats van het gebeuren: de Eifel en Duitse Moezel. Daar liggen asfaltwegen in goede tot perfecte staat, met talloze bochten van diverse moeilijkheidsgraad (Vlaanderen heeft geen bochtige wegen, en het asfalt in Wallonië is helaas in te bedenkelijke staat voor dit soort oefening).

Een werkelijk unieke opportuniteit om met een buitengewoon ervaren en pedagogisch aangelegde instructeur je motorbeheersing bij te werken!

Opgelet: de cursus is fysiek zwaar, omdat je twee dagen uiterst geconcentreerd zal bezig zijn met de “symbiose” tussen je motorfiets en jezelf. Kom goed uitgerust aan de start!

We overnachten in hotel www.hotel-moselsteig.de, een gezellig familiehotel waar motorrijders comfortabel worden ontvangen, met afgesloten garage voor hun beestje.

Jeroen Smeesters is oprichter van www.rijschoolmercator.be en een zeer ervaren moto-instructeur. Hij ontwikkelde mee het kader waarin motorrijopleidingen zitten vervat en ook op Europees niveau is hij actief in allerhande overlegplatformen om motorrijopleidingen in Europa te verbeteren. 

De opleiding die hij ontwikkelde, heeft hij getest tijdens de vele trips die hij mee organiseerde voor BMW Winge Motors uit Rotselaar, waarvan hij ook mede-eigenaar is. 

Omdat het verschil in motorniveau van de deelnemers erg groot was, bedacht hij een systeem dat hij 15-15-15 gedoopt heeft. Als je het toepast, rij je 15% vlotter maar met 15% meer controle over je machine én 15% veiliger.

 

Verwacht niet dat je na deze opleiding door de bochten gaat scheuren, wél dat je je bochten op een meer beheerste manier en met beter inzicht, én meer rijsensatie (maar niet noodzakelijk sneller), op een veilige manier gaat maken. 

Zoals al gezegd, gaat het vooral om meer controle te verwerven over je voertuig en de (rij-)situatie, waardoor je automatich vlotter én veiliger door bochtige wegen rijdt. 

De opleiding focust daarom op een aantal weinig belichte aspecten van het motorrijden: zithouding in bochten, kijktechniek in bochten, maar ook: hoever kan ik nu met mijn motor kantelen (véél verder dan we denken) en hoe oefen ik daar op? Wààr snij ik mijn bocht aan en verder ook nog: de onzin van de ideale rijlijn en welke rijlijn is de meest ideale (veiligheid) én daarbij nog de leukste ook. 

Deze opleiding stapt weg van de klassiekers die je in motoropleidingen krijgt en reikt een aantal handvatten aan die je versteld doen staan van je eigen kunnen. 

Zo is één van de credo’s: ‘Vergeet ervaring. Techniek en opleiding zijn van tel voor een goed motorrijder’ (je kan immers ook héél ervaren worden in je fouten).  

 

Verplicht

 

  • Aanvaarden en ondertekenen van de huisregels van ie-net Motards, zie www.ie-net.be/motards-huisregels
  • zorgen voor een bijstandsverzekering voor bestuurder, eventuele passagier en motor
  • we vragen uw gsm- en ICE-nummer (In Case of Emergency) uit veiligheidsoverwegingen, en hopen van harte dat dit nooit nodig is

 

Programma

Zaterdag 26/05/2018

08:00 uur: Afspreken in Texaco E40 (Zuid) – Leuven, bij warme koffie of choco
08:30 uur: Vertrek; via E40/E25 afrit 51 naar Houffalize (141 km)
09:50 uur: pauze, en aansluitmogelijkheid
10:15 uur: begin van de cursus
––.––  uur: regelmatige [picknick]pauzes
18:00 uur: aankomst in www.hotel-moselsteig.de 
20:00 uur: avondmaal
Vroeg gaan slapen !

 

Zondag 27/05/2018

08:00 uur: ontbijt
08:45 uur: uitchecken, lunchpakket meenemen
09:00 uur: vertrek; verderzetten van de cursus
––.––  uur: regelmatige [picknick]pauzes
17:00 uur: pauze aan de Belgisch-Duitse grens, einde van de cursus
17:30 uur: naar huis

Doelgroep

Deze opleiding behoort niet tot het normale opleidingspakket van een rijschool, en wordt enkel gegeven aan motorrijders met enige ervaring, die hun rijstijl en rijervaring willen verbeteren of die niet juist weten wanneer en waarom ze soms ‘verkrampen’.  

Selectie van de deelnemers : Voor optimale lesomstandigheden is het nodig een groep studenten te hebben met een min of meer homogeen profiel, kwestie van frustraties te vermijden:

  • een deelnemer die veel ervarener is dan de rest van de groep zal niet veel bijleren
  • een te onervaren deelnemer zal het gevoel hebben dat hij de rest van de groep nodeloos ophoudt

 

Daarom wordt bij je inschrijving gevraagd een vragenlijst in te vullen waarin naar je motorervaring gepeild wordt. Je vindt die vragen hier: https://nl.surveymonkey.com/r/ienetmotards

De instructeur beslist op basis van deze informatie hoe de groep wordt samengesteld.

Dat betekent ook dat je niet onmiddellijk feedback zal krijgen of je inschrijving aanvaard wordt: eerst moet de instructeur een overzicht krijgen van het profiel van de gegadigden.

We voeren een open boekhoudsysteem, waarbij na de activiteit enkel de werkelijke kosten in rekening worden gebracht, in functie van je reële verbruik. De kostprijs van de opleiding is functie van het aantal deelnemers: minimaal 5, maximaal 8. We verwachten volgende kostprijzen per persoon (drank bij de pauzes onderweg, halfpension en drank bij avondmaal, lunchpakket dag 2 inbegrepen; picknick van dag 1 niet inbegrepen), voor 5 / 6 / 7 / 8 deelnemers:

In gewone kamer: 505 /440 /400 / 365 €
In kamer van tweekamerappartement: - 5 €
Niet-leden betalen 50 € supplement.

Contact & info

Ing. Bart Cauwenbergh
Quality & ISO Manager
DIRAC INDUSTRIES NV
dr.ir. Robrecht H. Paternoster
Voorzitter van ie-net Brabant-Brussel en ie-net Motards
Synchestra, GHR Partners Belgium
26/05/2018 Van: 08u00
27/05/2018 Tot: 17u30
Texaco E40 Leuven richting Luik E40 (verzamelen koffiehoek in de shop) 3000 Leuven
Grote kaart tonen