MENU Menu
of
Kalender
Home / Kalender / Studiedag / Voedselauthenticiteit: Analytische Mogelijkheden en Beperkingen

Voedselauthenticiteit: Analytische Mogelijkheden en Beperkingen

Heel wat levensmiddelen zoals honing, olijfolie, vis, vlees en zuivelproducten zijn onderhevig aan frauduleuze praktijken, wat grote economische gevolgen kan creëren. De contaminantenproblematiek wordt echter steeds meer verdrongen door de problematiek omtrent voedselauthenticiteit.

Dit komt niet in het minst door de continue ontwikkeling van analytische mogelijkheden om de authenticiteit van levensmiddelen na te trekken. Hierbij denken we onder andere aan New Generation Sequencing (NGS) gebaseerd op DNA-onderzoek, en Isotope Ratio Mass Spectrometry (IRMS) gebaseerd op Stable Isotope Analyse.

Het doel van de studienamiddag is om de mogelijkheden en de beperkingen onder de loep te brengen van de diverse technieken welke kunnen aangewend worden om de authenticiteit van levensmiddelen aan te tonen, en dit aan de hand van praktijkvoorbeelden.

Programma

13u30 Ontvangst
14u00 Inleiding

14u10

Beheersing van Voedselauthenticiteit en -fraude in de Agrovoedselketen: Hoe kunnen bedrijven integreren in kwaliteitszorgsystemen.
         Prof. Liesbeth Jacxsens

14u40

DNA sequenties als middel om oorsprong en identificatie van visserijproducten te bepalen.
         Dr. Sofie Derycke

15u10

Specerijen met een luchtje.
         Prof. Saskia van Ruth

15u40

pauze met bezoek aan standen

16u30

Food Authenticity Testing: Isotope analytical tools in the service of food fraud prevention and risk mitigation planning.
         Dr. David Psomiadis

17u10

Kunnen we origine koffies van elkaar onderscheiden?
         Prof. Pascal Boeckx

17u40

Snelle, niet-destructieve screening voor authenticiteit op basis van spectrale vingerafdrukken.
         Ir. Wouter Saeys

18u10

Q&A

18u30

Slot

KLIK HIER voor een kort CV van de docenten 

Partners

EXPOSITIESTANDEN EN DEMO's


Met medewerking van


Deze studiedag is een initiatief van de expertgroep Voeding van ie-net.
werkgroep: Andre Huyghebaert, Chris Michiels, Geertrui Vlaeminck, Guy Lamon.

Contact & info

Dirk De Wilde
Projectcoördinator
ie-net ingenieursvereniging vzw
22/10/2019 Van: 13u30 tot 18u30
ILVO - Eenheid Plant Caritasstraat 39 9090 Melle

€ 220,00 voor niet-leden
€ 154,00 voor bedrijfspartners ie-net
€ 154,00 voor individuele leden ie-net *
€ 110,00 voor individuele leden ie-net <30j | >65j *
€ 154,00 voor leden Flanders'Food**

* factuur gaat naar het privéadres
** contacteer ons voor uw kortingscode

Alle bedragen zijn vrijgesteld van BTW.


Maak gebruik van de KMO-portefeuille en bespaar tot 40% op je opleiding !


Erkenningsnummer DV.0217461
Meer weten over KMO-portefeuille? Klik hier


Subsidie ALIMENTO

Valt uw bedrijf onder Paritair Comité 220 dan kan u bijkomend genieten van een tussenkomst van € 70,00 per persoon (max. 3 per bedrijf) toegekend door Alimento.
U hoeft hiervoor geen verdere actie te ondernemen.