Zoekresultaten

Eddy Blokken

Bouwen aan zonne-energie in Singapore

Eddy Blokken is verknocht aan Azië

Eddy Blokken gelooft in zonneenergie. In 1987 studeerde hij als burgerlijk elektrotechnischwerktuigkundig ingenieur af aan de KU Leuven. In 1993 deed hij daar een diploma industrieel management bovenop en na tussenstappen bij de Leuvense spinoff Imec en Siemens en Proximus in de telecomsector legt hij zich sinds 2006 toe op zonne-energie. Vanaf 2009 doet hij dat in een oosterse omgeving, eerst bij GCL in China en nu bij SERIS in Singapore.

Lex Lemmens

Tegen 2015 stelt de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) zich ambitieuze doelstellingen:

Meer diversiteit zonder verlies van kwaliteit

Tegen 2015 stelt de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) zich ambitieuze doelstellingen: 50% meer studenten doen instromen en 45% hoger rendement aan afgestudeerde ingenieurs afleveren. Stevige uitdagingen om grondig de boeg om te gooien en de bacheloropleiding te herstructureren. Lex Lemmens, Dean van het Bachelor College en hoofd van de opleidingshervormingen, doet de nieuwe bacheloropleiding uit de doeken.

Internationale stages van thuis uit

Internationale stages van thuis uit

Virtueel leren werken

Stage lopen overal ter wereld en dat van achter je eigen pc: het heeft zo zijn voordelen. Toch zijn virtuele stages nog niet echt courant in studentenmilieus en ook bedrijven beginnen pas langzaam de nieuwe mogelijkheden te ontdekken. Daarom werkte de Board of European Students of Technology (BEST), een Europees netwerk van ingenieurstudenten, mee aan het Europese project EU-VIP om een stand van zaken over virtuele mobiliteit op te maken.

Pol Coppin

Pol Coppin hielp landbouworganisaties over de hele wereld en bouwde een netwerk van vrienden

Internationale genen

Pol Coppin kreeg de reismicrobe mee van zijn vader en heeft een groot deel van zijn carrière doorgebracht in verre oorden. Zijn methode om teelten als ananas of citrus via de satelliet te monitoren, stelde de landbouworganisaties in staat hun productie te verbeteren. Rijk is Pol Coppin er niet van geworden, maar hij heeft wel een schat aan menselijke contacten mee terug gebracht.

een naam die de inhoud dekt

Geef het studiegebied en de structuren waar industrieel ingenieurs worden opgeleid een naam die de inhoud dekt

We worstelen blijkbaar met heel eenvoudige begrippen, maar er komt geen consensus. De structuren waarin nu en vooral straks bij de integratie industrieel ingenieurs worden opgeleid, krijgen een veelheid aan namen. Weinig verhelderend en daardoor ergernis voor veel ingenieurs en voor de verdediger van hun beroepsbelangen, de Vlaamse Ingenieurskamer. En dat echt niet uit corporatistisch eigenbelang, maar vooral vanuit bezorgdheid voor het imago dat het beroep zo meekrijgt.

Drais von Sauerbronn

Ingenieur baron Drais von Sauerbronn vond de fiets uit

Op weg naar fiets van vandaag volgden uitvindingen elkaar op

WOMMELGEM. Met het wielerseizoen voor de deur grasduinden we door ons archief naar aanleiding van het interview dat we indertijd in Kortrijk hadden met wielerlegende en tweevoudig wereldkampioen Briek Schotte (1919-2004). Hij vertelde ons toen dat hij voor ‘technisch’ ingenieur had willen studeren. De fiets was immers ingenieurswerk. In zijn café op de markt in Kortrijk werd enkele decennia geleden de VIK-afdeling Zuid-West-Vlaanderen opgericht.

ice cube

Grootste neutrinotelescoop ter wereld staat op de Zuidpool

IceCube heeft volume van één kubieke kilometer

BRUSSEL. Op Antarctica (het continent rond de Zuidpool) doen wetenschappers uit verschillende landen wetenschappelijk onderzoek. Sommigen verblijven er permanent, maar de meesten zijn er slechts in bepaalde seizoenen. De onderzoeksdomeinen zijn – onder meer – geneeskunde, klimatologie, aardmagnetisme, meteorologie, geofysica en technologie. In 2010 werd op de Zuidpool, na jaren van plannen en testen, het laatste element van het IceCube-observatorium geïnstalleerd. Aan de grootste neutrinotelescoop ter wereld werkten wetenschappers mee van de Vrije Universiteit Brussel en van de Universiteit Gent. Grofweg 100 ingenieurs waren er bij betrokken. Prof. dr. Nick van Eijndhoven (VUB) legt uit wat het wetenschappelijk project inhoudt.

zeewier

Eerste duurzame zeewierboerderij

Nederlandse ‘Wierderij’ test teelt van zeewier uit met het oog op een duurzame toekomst

SCHOUWEN-DUIVELAND. De boer van de toekomst zoekt het op het water. Zout water. Daar groeit het zeewier immers als kool. De verwachtingen van de biologen met het 'nieuwe' gewas zijn dan ook groot en begin juli 2011 ging de eerste zeewierboerderij van Nederland van start. Het proefproject ‘De Wierderij’ geeft inzicht over de mogelijkheden om op een effectieve, duurzame manier zeewier te kweken, te verwerken en te vermarkten. Zeewier kan grondstof worden voor tal van producten: niet alleen als voedingsbron voor mens en dier, maar ook als grondstof voor biobrandstof, groene plastics, tandpasta, margarine, kroketten, chocolademelk, medicijnen, enz. De zeewierboerderij bestaat minstens drie jaar en gaat niet ten koste van natuur of biodiversiteit.

Prof. dr. Marc Waelkens

Prof. dr. Marc Waelkens leidt al ruim 20 jaar het Sagalassos Archeological Research Project.

Zeefjes, borsteltjes én technologie. Interdisciplinair archeologisch onderzoek in Sagalassos

LEUVEN/AGLASUN. Wie de stad van zijn dromen nog niet heeft gevonden, kan voor het ogenblik terecht op de tentoonstelling ‘City of dreams’ in het Gallo-Romeins museum van Tongeren of tussen Burdur en Isparta in het zuidwesten van Turkije. Op beide locaties verrijst Sagalassos, een stad uit de Klassieke Oudheid, bewoond van de 5de eeuw voor Christus tot in de 13de eeuw na Christus. Ze kende haar hoogtepunt in de 2de eeuw van onze jaartelling. Een internationaal interdisciplinair team onder leiding van prof. dr. Marc Waelkens (KULeuven), verricht sinds 1990 baanbrekend onderzoek op de site en laat de stad in al haar glorie herleven.

Johnny Boyen

Ing. Johnny Boyen MSc al dertig jaar actief op zwarte continent

Vlaams ingenieur vernieuwt Afrikaanse ziekenhuizen

BURKINA FASSO. Als je meer dan dertig jaar hoofdzakelijk in Afrika verblijft, dan kun je moeilijk gewagen van een doordeweekse carrière. Het is ook niet iedereen gegeven om alle westers comfort aan zich te laten voorbijgaan en in een heel andere omgeving en cultuur de actiefste tijd van zijn leven door te brengen. Voor Ing. Johnny Boyen is het zijn carrièrepad bij het BTCCTB, het Belgisch Ontwikkelings agentschap. Hij stond in die periode in voor de renovatie van talrijke ziekenhuizen.

Pagina's

© IE-NET 2016