Zoekresultaten

vezelcomposieten

Gelijmde wapening

Om versleten en defecte betonconstructies snel en eenvoudig te herstellen

In de bouwsector wordt men meer en meer geconfronteerd met de renovatie en herstelling van bestaande betonconstructies. Naast onderhoud en een betonherstelling is ook dikwijls een mechanische versterking nodig. De techniek van gelijmde wapening biedt hiervoor een oplossing.

Offshore

Hoogspanning op zee

Om de windenergie aan land te brengen zijn bijkomende hoogspanningscabines nodig

In de ambitie van België om tegen 2020 13% van het energieverbruik uit duurzame bronnen te halen speelt offshore windenergie een belangrijke rol. De eerste windturbines op zee zijn intussen al een tijdje operationeel, maar om straks nog meer energie aan land te kunnen brengen, zijn bijkomende infrastructuurwerken nodig.

Dorien Smet

Het traject van Dorien Smet: gefascineerd door bouwpuin

Vrouw tussen het puin

Het zal je maar overkomen: als ingenieur bouwkunde een grote fascinatie koesteren voor oude gebouwen, terwijl je dagelijkse taak bestaat uit het keuren van partijen gebroken metselwerk-, beton- en asfaltpuin. Dorien Desmet, nu vier jaar werkzaam bij de certificatie- en controle-instelling voor bouwproducten Copro, laat het niet aan haar hart komen. “Mijn traject toont vooral aan dat je met dit diploma werkelijk alle kanten op kunt.”

ProjectGeelWest

Het afrittencomplex van de E313 in Geel-West moet de regio beter ontsluiten

ProjectGeelWest: Langetermijnoplossing voor de Kempen

Vlaanderen krijgt er een knap staaltje engineering bij. Aan het afrittencomplex van de E313 in Geel-West, dat momenteel heraangelegd wordt, komt een nieuwe tuibrug met een overspanning van 180 meter. De nieuwe brug maakt deel uit van een ambitieus project voor een betere ontsluiting van de Noorderkempen en zal meteen ook een nieuwe landmark worden in de regio.

Strijd tegen de putten

Margo Briessinck: Strijd tegen de putten

De aanpak voor de beschadigingen in de wegen

Het voorbije decennium regende het klachten over de staat van ons wegdek. Vooral in de winter, omdat in dat seizoen de vorst- en dooicycli heel wat schade berokkenen. Bovendien vergt herstellen met asfalt droog en voldoende warm weer, wat ‘s winters allesbehalve vaak voorkomt. Margo Briessinck, burgerlijk ingenieur bouwkunde, weet er alles van. Hij werkt als senior adviseur bij het Agentschap Wegen en Verkeer.

Cradle‑to‑cradle is aan een opmars bezig in de bouwsector

Langzaam maar zeker

In de bouwsector lijkt Cradle to Cradle‑certificatie na een aarzelend begin nu ook in ons land aan een opmars bezig. Zes bouw‑ of bouwgerelateerde producten kunnen al een certificaat voorleggen en de producenten willen bijkomende producten laten certificeren. Ook andere fabrikanten werken ernaar toe.

Schokdemper

Hotel op schokdempers

Een anti‑vibratielaag beschermt de gasten in het Radisson Blu Astrid Hotel tegen trillingen

Wie haviksogen heeft, kon het zoʼn tien jaar geleden nog zien: een witte voeg tussen de derde en de vierde verdieping van het Radisson Blu Astrid Hotel op het Koningin Astridplein in Antwerpen. De intussen gecamoufleerde (want vervuilde) streep silicone was de stille getuige van het wereldwijde unicum dat het gebouw tot op vandaag is.

De Antwerpse Scheldekaaien

Het geactualiseerde Sigmaplan, een masterplan voor de Antwerpse Scheldekaaien

ʻt Stad wordt beter beschermd tegen overstromingsgevaar met een nieuw Sigmaplan

De Antwerpse Scheldekaaien zullen in het komende decennium een ware metamorfose ondergaan. In het kader van het geactualiseerde Sigmaplan wordt de stad beter beveiligd tegen overstromingsgevaar.

Het oude NAVO‑hoofdkwartier

Sloop van het oude NAVO‑hoofdkwartier

Het puin wordt hergebruikt in het nieuwe gebouw

De NAVO wil tegen 2014 een nieuw hoofdkwartier te Evere bouwen. Eerst moesten een zestigtal legergebouwen (ʻQuartier Albert Iʼ) onder de sloophamer. Dat afbraakwerk leverde uiteraard een aanzienlijke hoeveelheid afval op, een slordige 200.000 ton. Gelet op de omvang van de werken, de stedelijke omgeving en de recyclingmogelijkheden voor het puin leende deze realisatie zich perfect voor de toepassing van het Recycling City Concept, ontwikkeld binnen een Europees onderzoeksproject, IRMA.

Slopen

Slopen: Sorteren met de zware middelen

Slopen is veeleer een verhaal van valorisatie van grondstoffen geworden

Op YouTube en Discovery Channel levert het steevast spectaculaire beelden op: mannen die met één druk op een knop een reeks welgeplaatste staven dynamiet tot ontploffing brengen en daarmee een enorm gebouw als een kaartenhuisje in elkaar doen vallen. De dagelijkse business van slopers en afbraakwerkers is echter een stuk minder spectaculair.

Pagina's

© IE-NET 2016