MENU Menu
of
ie-net vik mechelen
Home / Afdelingen / Ie net vik mechelen / Verslagen / De “Dag van de Wetenschap”, ie-net @ Technopolis - 2018
05/08/2019

De “Dag van de Wetenschap”, ie-net @ Technopolis - 2018

Reeds voor het 6de jaar op rij werd door de afdeling ie-net | VIK Mechelen deelgenomen aan het door de Vlaamse Overheid georganiseerde project de “Dag van de Wetenschap”. De laatste 5 jaren was dat op locatie Technopolis te Mechelen. Zowel naar bereikbaarheid, zichtbaarheid van onze vereniging en de te bereiken doelgroep was dat een optimale locatie.

Het opzet was, in de geest van de STEM-academie, om in een workshop 4 interactieve experimenten te doen met jongeren. De doelgroep was dan ook jonge mensen tussen de 10 en 18 jaar. Het opzet was om ze te laten ervaren dat techniek ook best leuk kan zijn zodat ze er door geënthousiasmeerd zouden worden. En dat zich dat later in hun studiekeuze zou kunnen vertalen.

Deze schakelingen werden ook gebruikt als basis voor de visualisatie van de logische "EN" en de "OF" schakeling. De experimenten waren ingedeeld volgens moeilijkheidsgraad en kreeg telkens een voor de jongeren herkenbare naam mee. Aan de begeleider was het dan om het potentieel van de deelnemers in te schatten en met hen de uitdaging aan te gaan om een zo hoog mogelijk maar haalbaar niveau te halen. Het hoogste niveau was ‘The Italian Job” of de simulatie van een volledige alarmcentrale.

Het was hier niet de bedoeling om een programma te ontwikkelen maar de logische combinatie van de triggers (EN / OF) te begrijpen en op die manier de brug te leggen van de analoge naar de digitale wereld. Natuurlijk zat er trucje achter want de Arduino sloot enkel de klemmen van het E27 lampcontact kort waardoor in de LED lamp ingebouwde batterij die liet branden. De deelnemers waren verrukt, inclusief Frank Deboosere, die als peter van de organisatie onze stand bezocht. In 2018 werden in totaal 29 sessies gedaan met 63 deelnemers over de 2 experimenten; Analoog + Digitaal.

De voeding van de experimenten gebeurde eerst door AA batterijen, later door via zonnecellen opgeladen batterijen en sinds 2015 met een “geëlektrificeerde” hometrainer, ons 3de experiment. Dat was telkens ook dé publiekstrekker op een doe-locatie zoals Technopolis. De deelnemers werden uitgenodigd om daarop te fietsen en de opgewekte 6V wisselspanning werd omgezet naar een 5V gelijkspanning op een USB stekker. Dat liet ons toe om daarmee rechtstreeks aan de slag te gaan in zowel de analoge als de digitale experimenten. Of, enkel voor de fun, de deelnemers te trakteren op een streepje muziek van een radiootje en de verkoeling van een ventilator, beiden aangedreven door de hen zelf opgewekte energie. 

Dit jaar namen de begeleiders van 60 deelnemers de “Gevoelstemperatuur” met onze experimentele digitale thermometer kit, ons 4de experiment. Die kit kon ook van stroom voorzien worden door de “trappende” persoon op de fiets. De temperatuur werd getoond in cijfers én middels een oplopend aantal gekleurde ledjes én voorzien van een pittige commentaar op het display. Wat we uit de gecollecteerde data konden besluiten is dat jongens statistisch warmer zijn dan meisjes en hoe ouder hoe “hot”-er.

Verder werd in het decor van de stand, in een filmpje en een slideshow, de ingenieursvereniging en haar werking voorgesteld. Een medewerker van het bestuur ontving ook de mensen, stelde onze vereniging voor en legde de opzet van de experimenten uit en deelde folders van onze vereniging uit. Aan iedere deelnemer werd een prijs uitgedeeld in de vorm van een kaft mét schrijfmateriaal.

En natuurlijk sta ik als initiator niet alleen want naast een vaste kern, deed over de verschillende jaren quasi het hele lokale bestuur al enthousiast mee; van opstellen, begeleiden van de experimenten, uitleg geven over de vereniging, foto’s nemen, tot het afbreken. We promoten actief ons ingenieur zijn.

ing. Hugo Claes MSc