Debatavond – Hoe ontwarren we de mobiliteitsknoop?

Ie-net ingenieursvereniging organiseert op maandag 27 maart een groot debat voor haar leden en stakeholders over het thema mobiliteit. De centrale vraag van de avond zal zijn: ‘Hoe kunnen we 30.000 voertuigen uit het verkeer halen?’ (los van het discussie over de Oosterweel-verbinding).

Wereldwijd werken ingenieurs dagelijks aan toekomstige mobliteitsoplossingen. Misschien zullen we over een aantal jaren beroep doen op zelfrijdende of zelfvliegende wagens of de hyperloop om op onze bestemming te geraken. Als ingenieursvereniging willen we graag ook op kortere termijn nadenken over een oplossing voor het mobiliteitsvraagstuk.

Het antwoord op de centrale vraag (‘Hoe kunnen we 30.000 voertuigen uit het verkeer halen?’) dat ie-net wil suggereren heet ‘Back to the Future’. Wat bedoelen we hiermee? Ie-net stelt voor om 3 elementen uit het verleden terug op te diepen en hieraan hedendaagse oplossingen te koppelen:
 
  1. Minder Hinder-toets: Wat zijn de ervaringen met de maatregelen uit het verleden van het Minder Hinder-plan van 2005 en kunnen we dit vertalen naar de dag van vandaag?
  2. Paardentram: het openbaar vervoer. Vroeger was dit eenvoudig, lokaal vervoer zoals buurtspoorwegen en dergelijke. Door globalisering is het openbaar vervoer een complex kluwen geworden. Hoe kunnen we dit terug vlot trekken? En moet de overheid openbaar vervoer blijven subsidiëren zoals dit vandaag gebeurt?
  3. Tolpoorten: een verhaal dat teruggaat tot in de Middeleeuwen. Vroeger betaalde iedereen tol om een stad te mogen betreden. Kunnen we dit concept opfrissen, bijvoorbeeld aan de hand van een congestietaks of intelligent rekeningrijden?  

 

Wil u graag mee debatteren over mobiliteit in ons land? Kom dan op maandagavond 27 maart naar het ingenieurshuis in Antwerpen.

Programma

19u00     Ontvangst
19u30     Verwelkoming door Nancy Vercammen, algemeen directeur ie-net ingenieursvereniging
19u35     Inleiding: Marius Macku (Public Policy EU & Government Relations bij Uber) (Voordracht in het Engels)
20u00     Start van debatten onder de leiding van Herman Welter, spoorwegjournalist & mobiliteitsexpert.
20u05     Debat 1: Minder Hinder – Toen & Nu - Panel: Dirk Lauwers (U Gent), Koen Van De Sompele (Traject)
20u35     Debat 2: Paardentram (Openbaar vervoer) - Panel: Willy Smeulders (Trein Tram Bus), Andreas Tirez (Economieblog)
21u05     Debat 3: Tolpoorten (congestietaks & rekeningrijden) - Panel: Greg Verhoeven (ABVV), Griet De Ceuster (TML), Ingrid Pira (Groen) en Paul Cordy (N-VA)
21u40     Conclusie
21u50     Netwerkdrink 


Wanneer: 
maandag 27 maart 2017 van 19u00 tot 21u30

 

Locatie: ie-net ingenieursvereniging, Het Ingenieurshuis, Desguinlei 214, 2018 Antwerpen

 

Inschrijven:

Deelname is gratis ie-net-leden en studenten. Niet-leden betalen 10€. Betaling is mogelijk dmv een overschrijving aan ie-net ingenieursvereniging - BE27 3200 8433 2173, met vermelding van “Mobiliteitsdebat 27.03.2017 + uw naam".

© IE-NET 2016